آجیل

پسته برای کم خونی: قهرمانی طبیعی برای سلامت خون

کم‌خونی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های خونی در جهان به خصوص در میان بانوان و دختران جوان به حساب می‌آید. این بیماری علاوه بر تهدیدی برای سلامتی، کیفیت زندگی افراد را با ایجاد خستگی، بی‌حالی و… تحت تاثیر قرار می‌دهد. شاید بتوان گفت که رژیم غذایی در کنار مصرف مکمل‌های دارویی، نقش مهمی را در مبارزه با کم‌خونی ایفا می‌کند. پسته یکی از مواد غذایی مفیدی است که علاوه بر طعم دلچسب و لذیذ، به خاطر داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی مانند آهن، در خط مقدم مبارزه با کم‌خونی، نقش یک قهرمان طبیعی را بازی می‌کند. در این مقاله به بررسی خواص پسته برای کم خونی می‌پردازیم تا نشان دهیم یک مشت پسته، چطور می‌تواند به بهبود سلامت خون شما کمک کند.

فهرست مطالب

توضیح مختصری در مورد کم‌خونی

کم‌خونی یا آنمی یکی از متداول‌ترین بیماری‌های خونی است که اکثر افراد به خصوص بانوان در دوره‌های مهم زندگی مثل قاعدگی، بارداری و یائسگی با آن روبه‌رو می‌شوند. هرگاه تعداد گلبول‌های قرمر خون یا میزان هموگلوبین در خون کاهش یابد، حمل اکسیژن به بافت‌های بدن دچار اختلال شده که به آن کم‌خونی می‌گویند. این بیماری معمولا با علائمی مانند خستگی غیر طبیعی، رنگ پریدگی، تنگی نفس، سردرد، سرگیجه، ریزش مو، تپش قلب و… همراه می‌شود.

پسته برای کم خونی مفید است.
پسته می‌تواند کم خونی را بهبود بخشد.

چرا پسته برای کم خونی مفید است؟

پسته سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفیدی مانند آهن، مس، ویتامین B6، اسید فولیک، آنتی اکسیدان و… است که نقش اساسی را در تولید گلبول‌های قرمز خون و بهبود جریان اکسیژن‌رسانی ایفا می‎کنند. در ادامه با اثرات هریک از مواد معدنی موجود در پسته و تاثیر آن روی کم‌خونی بیشتر آشنا خواهید شد.

1. پسته منبعی غنی از آهن

هموگلوبین به عنوان پروتئینی در گلبول‌های قرمز خون، اکسیژن را از ریه به سایر بافت‌های بدن می‌رساند. در کم‌خونی ناشی از فقر آهن، کمبود آهن باعث عدم تولید هموگلوبین کافی شده که باعث سرگیجه، ضعف، خستگی و رنگ پریدگی می‌شود. اگر ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در پسته را مثل سربازان مبارزه با کم‌خونی در نظر بگیریم، آهن نقش سوپر قهرمان را بازی می‌کند؛ بنابراین آهن ماده معدنی کلیدی برای تولید هموگلوبین به حساب می‌آید.

پسته یکی از مهم‌ترین منابع گیاهی برای تامین آهن به حساب می‌آید به طوری‌که در هر 100 گرم پسته، 3.9 میلی گرم آهن غیرهِم (غیر حیوانی) وجود دارد. آهن غیرهِم جذب پایین‌تری در بدن داشته که در صورت مصرف پسته با مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند توت فرنگی، پرتقال، فلفل دلمه‌ای و… جذب بهتری خواهد داشت.

2. مس برای جذب بهتر آهن

مس یکی از مهم‌ترین مواد معدنی برای بدن است که به آن کمک می‌کند تا آهن را بهتر جذب کرده و برای تولید گلبول‌های قرمز خون از آهن استفاده کند. پسته به عنوان یکی از منابع طبیعی مس، می‎‌تواند بدن را برای جذب بهتر آهن و درمان کم‌خونی یاری دهد. همچنین مس موجود در پسته باعث تقویت سیستم ایمنی و سلامتی عروق خونی می‌شود.

3. ویتامین B6 برای تولید هموگلوبین

1.7 میلی‌گرم ویتامین B6  در 100 گرم پسته یعنی این ماده غذایی می‌تواند منبع طبیعی مهمی برای تامین ویتامین B6 بدن باشد به‌طوری‌که مصرف متعادل و منظم پسته می‌تواند نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند.

ویتامین B6 نقش مهمی را در تولید هموگلوبین برای حمل اکسیژن بازی می‌کند. بنابراین این ویتامین می‌تواند با کمک به تشکیل گلبول‌های قرمز خون، کم‌خونی ناشی از کمبود ویتامین B6 را درمان کند.

4. اسیدفولیک برای درمان فقر آهن

نقش اسید فولیک یا ویتامین B9 (فولات) در تولید و بلوغ گلبول‌های قرمز ضروری بوده و کمبود آن، با کاهش تولید گلبول‌های قرمز باعث بروز کم‌خونی مگالوبلاستیک (گلبول‌های قرمز بزرگ و ناکارآمد) می‌شود.

هر 100 گرم پسته خام، 51 میکروگرم اسید فولیک دارد که در صورت مصرف منظم، 13 درصد از نیاز روزانه بزرگسالان را تامین می‌کند. مصرف متعادل پسته در کنار سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج و کلم به همراه حبوبات، می‌تواند مقادیر مناسبی از اسید فولیک را در زنان باردار که نیاز بیشتری به این ویتامین دارند را تامین کند.

همچنین بخوانید: پسته در بارداری: بخوریم یا نخوریم؟ فواید و خطرات را بدانید!

5.     پسته منبعی برای آنتی اکسیدان

از دیگر مزیت‌های پسته خام برای کم‌خونی می‌توان به آنتی اکسیدان‌های آن اشاره کرد. پسته سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی مانند لوتئین، زاگزانتین، پلی فنول‌ها و ویتامین E  است. آنتی اکسیدان‌ها با محافظت از گلبول‌های قرمز خون در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌ها آزاد، باعث افزایش عمر آن‌ها می‌شود. مصرف منظم پسته می‌تواند از کم‌خونی همولیتیک که بر اثر تخریب زودرس گلبول‌های قرمز خون ناشی از بیماری‌های مزمن و التهابات به وجود می‌آید، جلوگیری کند.

هر 100 گرم پسته حاوی 2.9 میلی‌گرم ویتامین E و مقادیری از پلی‌فنول‌ها است. این آنتی اکسیدان‌ها با بهبود سلامت عروق خونی و افزایش جریان خون، باعث اکسیژن‌رسانی بهتر خون می‌شوند.

فواید غیرمستقیم پسته برای سلامتی خون

ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در پسته به آهن، اسید فولیک، مس، ویتامین B6 و آنتی اکسیدان‌ها خلاصه نشده و این دانه روغنی خوشرنگ می‌تواند با فواید دیگر خود، نقش مهمی را در بهبود غیر مستقیم کم‌خونی ایفا کند. در ادامه با دیگر فواید پسته خام برای کم‌خونی آشنا خواهید شد.

1. تقویت قلب و عروق

پسته سرشار از چربی‌های غیر اشباع مانند امگا 6 و پتاسیم است که با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش چربی‌های خوب (HDL) از سلامت قلب و عروق حمایت می‌کند. این چربی‌های مفید با تولید انرژی پایدار و بهبود گردش خون، خستگی و کاهش جریان خون ناشی از کم‌خونی را بهبود می‌بخشند.

2. کنترل قند خون

پسته با شاخص گلیسمی پایین به همراه مقادیر زیادی از فیبر و چربی‌های سالم، با تنظیم قندخون، کم‌خونی ناشی از دیابت را درمان می‌کند.

3. تقویت سیستم ایمنی و سلامت گوارش

ویتامین E و روی موجود در پسته با تقویت سیستم ایمنی، بدن را در برابر عفونت‌ها ایمن کرده و با کاهش التهابات از گلبول‌های قرمز در برابر آسیب‌های رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند. همچنین آهن با افزایش تولید هموگلوبین و بهبود جریان اکسیژن‌رسانی، توانایی بدن در مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌ها را بهبود می‌بخشد.

پسته با داشتن مقادیر زیادی از فیبر، باعث بهبود گوارش شده و با جذب بهتر مواد معدنی مفیدی مانند آهن و فولات، در درمان کم‌خونی نقش به سزایی خواهد داشت.

4. کاهش خستگی و افزایش استقامت عضلانی

مقادیر زیاد منیزیم موجود در پسته نشان می‌دهد که مصرف منظم آن، 30 درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین می‌کند. منیزیم با تاثیر روی متابولیسم انرژی و عملکرد سلولی، خستگی ناشی از کم‌خونی را کم می‌کند. همچنین پروتئین موجود در پسته با ساخت و ترمیم گلبول‌های قرمز خون و بافت‌های بدن، در بهبود انرژی و سلامت عمومی بدن نقش مهمی خواهد داشت.

مقدار آهن و متابولیسم ماهیچه‌ای رابطه مستقیمی با هم دارند. به طوری‌که میزان کم آهن باعث التهاب در بافت عضلات شده و خستگی و درد را به وجود می‌آورد. پسته با دارا بودن مقادیر زیادی از آهن می‌تواند به تامین اکسیژن و استقامت عضلات کمک کرده و خستگی ناشی از کم‌خونی در ماهیچه‌ها را کاهش دهد.

کم خونی بدون مصرف پسته، درمان کم خونی با پسته.
برای درمان کم خونی، پسته کمک کننده است.

نحوه مصرف پسته برای کم‌خونی

برای بهرمندی از مزایای پسته خام برای کم‌خونی، شیوه مصرف آن اهمیت زیادی دارد. در ادامه نکات مهم و طلایی درباره خواص پسته خام برای کم‌خونی، بیان می‌شود.

مقدار مصرف پسته برای کم‌خونی

برای دریافت فواید پسته خام برای کم‌خونی، مقدار مجاز مصرف آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این میزان در افراد مختلف متفاوت بوده و بر اساس سن، وزن، نیاز بدنی، میزان فعالیت و … توسط پزشک متخصص تعیین می‌شود. به طور کل می‌توان گفت مصرف روزانه 20 تا 30 گرم پسته برای اکثر افراد بی‌خطر بوده و علاوه بر تامین مقادیر خوبی از آهن، مس، فولات و… کالری مناسبی را بدون افزایش وزن، به بدن وارد می‎‌کند.

توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد پسته، علاوه بر دریافت کالری اضافی و افزایش وزن، فایده دیگری برای بدن نداشته و تنها راه رسیدن به اوج فواید پسته برای کم‌خونی، مصرف متعادل و منظم آن به صورت روزانه است.

بهترین زمان مصرف پسته برای کم‌خونی

بهترین زمان مصرف پسته، صبح است؛ استفاده از این دانه ترد و خوشمزه، با شاخص گلیسمی پایین، از جهش قند خون جلوگیری کرده و با تنظیم آن، از ضعف و سرگیجه پیشگیری می‌کند. همچنین مصرف پسته در وعده صبحانه، انرژی پایداری برای مقابله با خستگی ناشی از کم‌خونی در طول روز ایجاد کرده و انرژی لازم برای دوره حساسی مانند بارداری به دلیل افزایش نیاز به مواد مغذی برای افزایش خون‌رسانی را فراهم می‌کند.

بر اساس تحقیقات علمی، آهن در صبح بیشتر جذب بدن شده و همراه شدن پسته با مواد غذایی حاوی ویتامین C  مانند آب پرتقال، توت فرنگی، گوجه فرنگی و … در وعده صبحانه، علاوه بر خلق یک صبحانه دلچسب، جذب آهن غیرهِم را افزایش می‌دهد.

بهترین نوع پسته برای کم‌خونی

پیشنهاد می‌دهیم به سراغ خرید پسته‌ خام بروید. پسته‌های شور با وارد کردن مقادیر زیادی از سدیم به بدن، فشار خون را بالا برده و با برهم زدن الکترولیت‌های بدن و احتباس آب، مشکلاتی را برای افراد دچار کم‌خونی و بیماری‌های قلبی به وجود می‌آورد. همچنین بودادن پسته با گرما، باعث کاهش مواد مغذی آن مانند ویتامین‌ها و آنتی اکسیدان‌های مفید برای درمان کم‌خونی می‌شود.

روش‌های مصرف پسته برای کم‌خونی

میزان آهن موجود در پسته 3.9 میلی‌گرم در هر 100 گرم پسته است؛ این میزان نشان می‌دهد که پسته تنها می‌تواند 22 درصد از نیازهای بدن زنان و 49 درصد از نیازهای روزانه بدن مردان را تامین کنید. بنابراین مصرف 30 گرم از پسته در طول روز، نمی‌‎تواند تمام نیاز روزانه بدن بزگسالان به خصوص بانوان را برطرف کند.

همچنین بخوانید: شگفت‌انگیزترین خواص پسته برای زنان | زیبایی، سلامتی و انرژی!

 همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، جذب آهن از منابع گیاهی مانند پسته کمتر از منابع حیوانی است که برای افزایش جذب آن باید به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین C ( کیوی، پرتقال و…)، فولات (عدس و لوبیا) و پروتئین (تخم‌مرغ و گوشت قرمز) مصرف شود. همچنین مصرف پسته با چای، قهوه و لبنیات حاوی کلسیم می‌تواند جذب آهن را کاهش دهد.

نکته طلایی: پیشنهاد می‌شود برای بهرمندی از مزایای مصرف پسته خام برای کم‌خونی، این دانه خوشمزه زا به صورت خام، همراه با اسموتی، اوتمیل، سالاد و میوه در وعده صبحانه یا به صورت کره پسته مصرف کنید.

اوتمیل پسته.
پسته برای کم خونی می‌تواند به صورت اوتمیل مصرف شود.

نکات مهم و عوارض احتمالی در مصرف پسته برای کم‌خونی

پسته سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای کم‌خونی است با این‌حال، مصرف بیش از حد و نادرست آن، می‌تواند مشکلاتی را به وجود آورد. دانستن نکات مهم و عوارض احتمالی مصرف پسته می‌تواند شما را برای بهرمندی از فواید پسته خام برای کم‌خونی کمک کند.

  • آلرژی: پسته نیز مانند سایر دانه‌های آجیل می‌تواند برای برخی از افراد، حساسیت ایجاد کند. بنابراین در صورت مصرف آن و بروز علائمی مانند خارش، سرگیجه، مشکلات تنفسی و… به پزشک مراجعه کنید.
  • اضافه وزن: پسته کالری بالایی دارد و در صورت مصرف زیاد در افرادی که مستعد اضافه وزن هستند، باعث افزایش وزن می‌شود. برای مقدار مصرف مجاز در دوره‌های خاص مانند بارداری، با پزشک مشورت کنید.
  • کیفیت پسته: پسته‌های کهنه و فاسد می‌تواند حاوی آفلاتوکسین باشد که باعث بیماری کبد می‌شود. پیشنهاد می‌‌دهیم برای خرید پسته تازه و مرغوب به فروشگاه‌های معتبری مانند فروشگاه منوچهری مراجعه کنید.
  • مشکلات گوارشی: پسته سرشار از فیبر است و در صورت مصرف بیش از حد در افرادی با مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر باعث دل‌درد، اسهال، افزایش گاز و یبوست ‌می‌شود.
  • مشکلات کلیوی: پسته حاوی مقادیر زیادی از پتاسیم و فسفر است که می‌تواند برای افراد مبتلا به کم‌خونی ناشی از بیماری‌های کلیوی، مضر باشد.
استفاده پسته برای همه افراد با مشکل کم خونی درست نیست.
استفاده پسته برای همه افراد با مشکل کم خونی درست نیست.

نکته کلیدی: پسته حاوی مقادیر زیادی از آهن است اما نمی‌تواند کم‌خونی را به تنهایی مداوا کند. پسته به عنوان بخشی از رژیم غذایی نمی‌تواند جایگزین منابع اصلی آهن مانند گوشت قرمز و عدس شود. بنابراین اگر کم‌خونی شدید دارید، قبل از گنجاندن پسته به رژیم غذایی روزانه با پزشک خود مشورت کنید. استفاده از پسته به همراه مواد غذایی سرشار از فولات و ویتامین C در کنار مکمل‌های دارویی تجویز شده توسط پزشک، می‌تواند اهمیت زیادی برای درمان کم‌خونی داشته باشد.

آیا پسته برای درمان کم‌خونی همه افراد مناسب است؟

اگرچه پسته منبع خوبی از آهن غیرهم و مواد مغذی تقویت‌کننده خون مانند مس، پروتئین و ویتامین B6 است، اما چند نکته مهم وجود دارد:

✅ پسته مناسب است برای:

  • افرادی با کم‌خونی خفیف تا متوسط ناشی از فقر آهن
  • گیاه‌خواران یا افرادی که از منابع حیوانی آهن استفاده نمی‌کنند
  • افرادی که به دنبال مکمل‌های طبیعی برای بهبود سطح انرژی و هموگلوبین هستند

⚠️ پسته ممکن است کافی یا مناسب نباشد برای:

  • افراد با کم‌خونی شدید یا کم‌خونی ناشی از دلایل دیگر مانند:
    • تالاسمی
    • کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک
    • مشکلات جذب آهن (مانند بیماری سلیاک یا کرون)
  • کودکان زیر ۳ سال (به دلیل خطر خفگی)
  • افراد با آلرژی به مغزها
  • کسانی که رژیم کم‌چرب یا کم‌فسفر دارند (مثلاً در بیماری‌های کلیوی)
پسته برای کم خونی خفیف تا متوسط مناسب است.
پسته برای کم خونی خفیف تا متوسط مناسب است.

نظریه علمی درباره خواص پسته برای کم‌خونی

طبق تحقیقات aware و nutrivore، پسته به‌عنوان یکی از مغزهای مغذی، منبعی ارزشمند از آهن غیرهم، مس و ویتامین B6 است که همگی در تولید گلبول‌های قرمز و بهبود عملکرد هموگلوبین نقش دارند. مصرف منظم پسته، به‌ویژه همراه با منابع ویتامین C، می‌تواند به افزایش جذب آهن گیاهی و کاهش علائم کم‌خونی کمک کند. همچنین وجود آنتی‌اکسیدان‌ها در پسته به تقویت سلامت کلی خون و کاهش استرس اکسیداتیو مرتبط با کم‌خونی کمک می‌کند.

مقایسه پسته با سایر مواد غذایی برای درمان کم‌خونی

پسته سرشار از مواد مغذی به خصوص آهن و مس است و در کنار طعم خوش می‌تواند گزینه مناسبی برای رژیم‌های گیاه‌خواری باشد. با این‌حال میزان آهن موجود در پسته نسبت به جگر و عدس کم‌تر بوده و به دلیل داشتن آهن غیرهِم، برای جذب بیشتر نیاز به مکملی از ویتامین C مانند اسفناج دارد. پسته نسبت به عدس و دیگر سبزیجات، کالری بیشتری داشته و قیمت بالاتری دارد. در ادامه با کمک جدولی، مقایسه کوچکی میان خواص پسته برای کم‌خونی نسبت به دیگر مواد غذایی ارائه می‌شود.

ماده غذاییآهن (میلی‌گرم)ویتامین C (میلی‌گرم)فولات (میکروگرم)توضیحات
پسته3.95.651حاوی چربی‌های سالم و پروتئین
اسفناج2.728194سرشار از ویتامین C و فولات
گوشت قرمز2.607آهن هِم با جذب بالا
عدس6.64.5479منبع عالی آهن گیاهی و فولات
جگر گاو6.523290غنی از آهن و ویتامین B12
مقایسه پسته با سایر مواد غذایی برای درمان کم‌خونی

جایگاه پسته برای درمان کم‌خونی در طب سنتی

در طب سنتی ایران و جهان مانند طب هندی آیورودا یا طب چینی، پسته به عنوان یک ماده غذایی مغذی باعث تقویت عمومی بدن شده و با بهبود ضعف و خستگی ناشی از کم‌خونی، به تسکین علائم این بیماری کمک می‌کند. طبع گرم و خشک پسته کم‌خونی مرتبط با سردی مزاج را از بین برده و با تقویت قوای بدن، باعث بهبود گردش خون و افزایش انرژی بدن می‌شود.

پسته با طبع گرم خود، سردی دست و پا به همراه رنگ‌پریدگی حاصل از کم‌خونی را از بین برده و با تقویت خون باعث بهبود کیفیت آن می‌شود. در طب سنتی پسته به عنوان یک مکمل به همراه مواد غذایی مفیدی مانند جگر، شیره انگور، گوشت قرمز، گیاهان دارویی مانند گزنه و شبدر، برای درمان کم‌خونی شدید کاربرد دارد.

در طب سنتی از پسته در ترکیب با خرما برای ساخت معجون‌های مقوی استفاده شده و برای افزایش جذب آهن آن، با عسل یا میوه‌های ترش حاوی ویتامین C استفاده می‌شود.

پسته در یک سمت تصویر و نماد کم خونی.
پسته برای کم خونی حتی در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای دارد.

در نهایت، آیا پسته برای کم‌خونی در رژیم غذایی قرار گیرد؟

پسته به دلیل داشتن انواع ویتامین و مواد معدنی مانند فولات، آهن، مس و… می‌تواند یک منبع طبیعی عالی برای درمان کم‌خونی به حساب آید. خواص پسته برای کم‌خونی بی‌شمار است با این حال در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی دقیق‌تری فواید پسته برای کم‌خونی و خواص آهن برای بدن را شرح دهیم تا قدمی برای سلامتی شما برداریم زیرا شما لایق بهترین‌ها هستید.

سوالات متداول

آیا پسته برای کم‌خونی مفید است؟

پسته به دلیل داشتن انواع ویتامین و مواد معدنی مانند آهن، فولات، مس، آنتی اکسیدان و ویتامین B6 می‌تواند برای درمان کم‌خونی مفید باشد.

به چه طریق می‌توان جذب آهن پسته را افزایش داد؟

مصرف پسته در کنار مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند گوجه فرنگی، توت فرنگی، پرتقال، کیوی و… می‌تواند جذب آهن را در بدن بالا ببرد.

کدام مواد غذایی، میزان جذب آهن پسته در بدن را کم می‌کند؟

مصرف پسته به همراه چای، قهوه و مواد غذایی حاوی کلسیم مانند لبنیات، جذب آهن آن را کم می‌کند.

آیا مصرف پسته برای کم‌خونی به تنهایی کافی است؟

خواص زیاد پسته آن را به ماده غذایی مفیدی برای درمان کم‌خونی و تامین آهن مورد نیاز افراد تبدیل کرده است اما آهن غیرهِم این ماده غذایی، جذب کمتری داشته و برای درمان کم‌خونی شدید، کافی نیست.

منبع
JOHE.RUMS.ACawarenutrivore

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا